top of page

SINGLE POST

Itsepuolustusta, budoa vai lähitaistelua?

Olen pari viimeistä viikkoa seurannut tiiviisti Tapanilan Erän karatejaoksen ympärillä vellonutta julkista keskustelua, joka on käynyt ajoittain varsin kiivaana ja saanut hyvin ikäviäkin piirteitä. Keskusteluhan sai alkunsa siitä, kun Tapanilan Erä ryhtyi antamaan joillekin Helsinkiin majoitetuille turvapaikanhakijoille karatetunteja. Tapanilan Erän karatejaos toimii kuten moni muukin Suomalainen budo -seura, eli opettajat ovat pääasiassa lajin harrastajia ja työskentelevät seurassa vapaaehtoisina, eivätkä siis saa opetuksestaan muuta palkkaa kuin nimellisen kulukorvauksen. Itse seura saa valtiolta turvapaikanhakijoille järjestettävistä karatetunneista jonkinlaisen korvauksen, jonka se on ilmoittanut käyttävänsä mm. ohjaajiensa jatkokoulutukseen. Mainittakoon vielä, että Tapanilan Erän karatejaos on perinteinen, jo n. 30 vuotta toiminut Suomalainen karateseura, jolla on mm. paljon juniori- ja nuorisotoimintaa.

Mikä sitten on syynä siihen, että somessa kuhisee? Osa kansalaisista on kokenut karatekurssien tarjoamisen turvapaikanhakijoille jostain syystä hyvin kielteisenä, jopa uhkaavana asiana. Rajat kiinni -kansalaisjärjestö on tähän mennessä järjestänyt asian tiimoilta peräti kaksi (2) mielenosoitusta Tapanilan Erän käyttämän liikuntakeskuksen liepeille. Ainakin jälkimmäisen mielenilmauksen yhteydessä syntyi kansalaisjärjestön ja joidenkin ohikulkijoiden sekä ilmeisesti liikuntakeskuksen vartijoiden välille sanaharkkaa. Tapaus tietenkin videoitiin ja julkaistiin netissä, ja Rajat kiinni -järjestö sekä muutama nettijulkaisu kiiruhtivat syyttämään karateseuralaisia välikohtauksesta. Videon kommenttiosio täyttyi nopeasti rasistista ja/ tai karateseuralaisia rajusti arvostelevista puheenvuoroista.

Hieman ennen jälkimmäistä mielenosoitusta Tapanilan Erän karatejaos julkaisi Facebook -sivullaan avoimen kirjeen, jossa pyrki hälventämään epäluuloja turvapaikanhalijoille tarjottuja karatetunteja kohtaan. Myös tuon kirjeen kommenttiosio täyttyi nopeasti asiattomuuksista, jotka levisivät muuallekin karatejaoksen fb -sivulle - mm. eräs kommentoija (aikuinen mies) toivoi Erän (pääasiassa supisuomalaisista lapsista koostuvan) juniorikaratejoukkueen häviävän turnauksensa. Pian karatejaos joutuikin sulkemaan fb -sivunsa.

Miksi sitten kirjoitan tästä tänne, ja vielä tuollaisella otsikolla? Olen ollut hyvin pahoillani Tapanilan Erän karatejaoksen puolesta sekä erittäin hämmästynyt ja surullinenkin heidän kohtaamastaan epäluulon ja suoranaisen vihan määrästä. Seuran saamat yhteydenotot ovat olleet suorastaan törkeitä sekä muodoltaan että kielenkäytöltään. Mikä sitten saa tavalliset Suomalaiset ottamaan kantaa näin voimakkaasti yhtä budo -seuraa ja sen toimintaa vastaan? Suurin syy lienee tietenkin ryhmä, jolle karatetunteja on annettu. Ihmiset ovat epäluuloisia ja pelkäävät turvapaikanhakijoita. Vainoharhaisimmat ovat väittäneet, että Tapanilan Erän karatetunneilla annetaan lähitaistelukoulutusta terroristeille. Jokainen budolajia vähänkään pidempään harrastanut ymmärtää, miten naurettava, suorastaan absurdi moinen väite on. Kuitenkin olen lukenut useammaltakin keskustelupalstalta, kuinka itseään monivuotiseksi kamppailulajiharrastajaksi tituleeraavat kirjoittajat kertovat (nimimerkin suojista, tottakai), että Suomessa jokainen itseään kunnioittava sensei tarkistaa kaikilta uusilta harjoittelijoilta rikosrekisterin ennen harjoittelun alkua. Sillkkaa puppua tämäkin, luonnollisesti. Valitettavasti useimmat näihin keskusteluihin osallistujat eivät ole koskaan harrastaneet mitään budo -lajia, ja heihin moiset väitteet uppoavat täydestä, varsinkin kun ne esitetään lyhyinä, iskevinä lauseina ja ikään kuin itsestäänselvyyksinä.

En ole koskaan ajatellut harjoittelevani lähitaistelua, vaikka aikidon voi toki sellaisenakin halutessaan hahmottaa. Itsepuolustusta? Tietenkin. Budoa? Varmasti. Ja kaikille niille, jotka pelkäävät turvapaikanhakijoiden saavan Tapanilan Erän karatekursseilta jotain tappavan tehokkaita lähitaisteluoppeja, kehottaisin tutustumaan seuran nettisivuiltakin löytyvään karaten perusteiden esittelyyn. Budon henki kun on jossain ihan muualla kuin toisten vahingoittamisessa…

bottom of page